Zöldbableves, magyarosan / Hungarian yellow wax bean soup
Első receptnek a magyaros zöldbablevest választottam. A világon mindenhol készítenek zöldbablevest, de egyik sem olyan finom, mint a hazai. Nem a könnyű, nyári levest főztem ma, hanem a tartalmasabb, téli verziót: csípős vékonykolbásszal, zöldségekkel, kis burgonyával, babérlevéllel és tejszines habarással.
The first recipe is: hungarian "green bean" soup. In Hungary the yellow wax bean called "green bean". People cook such a soup everywhere in the world, but none is so delicious as our domestic ones. This soup is not the light summer version, rather the more bulky, winter soup: with hot and spicy thin sausage, vegetables, potatoes, bay leaf and sour cream.


Hozzávalók
- csípős vékony kolbász, izlés szerint
- 1-2 kanál olivaolaj
- 1 kanál (csípős) őrölt pirospaprika
- 1 kicsi vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1-1 szál sárgarépa és gyökér, felkarikázva
- 1-2 babérlevél
- 2 szem közepes burgonya, felkockázva
- 400-500 gr zöldbab, 3-4 cm-es darabokra vágva
- 2 liter alaplé, csontlé vagy víz
- 1 kanál finomliszt
- 2-3 kanál tejszín
- 1 kiskanál ételecet
- petrezselyem, só, szemes bors
A kolbászt megpirítom az olivaolajon és félreteszem. Ha a kolbász zsírosabb, az oliva el is maradhat. A visszamaradt zsiradékon megpirítom a hagymát, fokhagymát és pár szem borsot. Hozzáadom a felkarikázott zöldséget, kicsit pirítom, majd rászórom a pirospaprikát és felöntöm az alaplével (vagy vízzel). Átkeverem és hozzáadom a zöldbabot és a babérlevelet, azután sózom és borsozom. Ha forrni kezd a leves, hozzáadom a burgonyát és a félretett kolbászt is. Mielőtt a burgonya készre főne, a lisztből és a tejszinből habarást készítek és hőkiegyenlítés után beleöntöm a levesbe. Ilyenkor szoktam hozzáadni egy kicsi kanál ecetet (de tényleg csak pár cseppet), különlegesen jó ízt ad a levesnek. Miután a leves készen lett, megszórom apróra vágott petrezselyemmel.
Ingredients
- 1-2 tablespoon olive oil
- spicy (and hot) cabanossi, to taste
- 1 tablespoon hungarian red paprika powder (hot)
- 1 small onion, chopped
- 2 cloves of garlic, chopped
- 1-1 carrot and parsnip, sliced into disks
- 1-2 bay leaf
- 2 medium potatoes, cut into cubes
- 400-500 gr yellow wax bean
- 2 lit water (or broth)
- 1 tablespoon flour
- 2-3 tablespoon sour cream
- 1 teaspoon (or less) vinegar
- fresh parsley, salt, grains of pepper
Fry the sausage on the olive oil and put it aside. If the sausage is more fatty, the olive may be left out. On the remaining fat cook the onion, garlic and some grains of pepper. Add the carrot and parsnip, mix it and leave a few minute on a moderate heat. Then add the red pepper and immediately pour the broth (or water) into a saucepan. Take care about red pepper powder: if it burns, it will be bitter. Mix it and add the wax bean, drop the bay leafs, then salt and pepper to taste. When the soup starts to boil, add the potatoes and the sausage set aside. Before the potatoes are ready, mix the flour with sour cream and after the heat balancing pour it into the soup. If you like, finally add a really small spoon of vinegar (only a few drops), giving the soup a very good, unique taste. After the soup is ready, serve with chopped parsley.