Kelbimbós-sonkás házimetélt parmezánnal / Tagliatelle with brussels sprouts
A kelbimbóról tudjuk, hogy nagyon egészséges: magas a fehérje, valamint K és C vitamin tartalma. Valahogy mégsem tartozik a kedvenc zöldségeim közé. Igy aztán, ha kelbimbós ételt készítek, mindig alaposan feltunningolom még más hozzávalókkal is...
Well known that brussels sprouts are very healthy: high in protein, as well as vitamin K and C content. Somehow, they do not belong to my favorite vegetables. So, if I make brussels sprouts, I always work well with other ingredients ...

Hozzávalók
- házimetélt, fejenként ca. 150 gr
- füstölt sonka, vékonyra csíkozva, izlés szerint
- kelbimbó, letisztítva, félbevágva, ca.500 gr
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 50 gr vaj
- 1 evőkanál dijoni magos mustár
- 100 ml konyak, brandy vagy cherry
- 500 ml alaplé vagy húsleves lé
- 100-150 gr főzőtejszín (vagy kókusztejszín)
- parmezán, izlés szerint
A vékonyra csíkozott sonkát megpirítom a fokhagymával együtt a vajon, és félreteszem. A visszamaradt zsiradékon átforgatom a kelbimbót, majd felöntöm a cherryvel (brandyvel vagy konyakkal) , az alaplével. Hozzáadom a magos mustárt és a tejszínt, majd készre párolom az ételt. Hozzáadom az időközben kifőzött tésztát és a korábban félretett sonkát. Izlés szerint sózom, borsozom, parmezánnal tálalom.
- homemade tagliatelle, ca 150 gr/each
- parmesan, by taste
- 100-150 gr cooking cream (or coconut for cream)
- 500 ml broth
- 100 ml of cognac, brandy or cherry
- 1 tablespoon Dijon seeded mustard
- 50 gr butter
- 1-2 cloves of garlic
- brussels sprouts, cleaned, cut in half, about 500 gr
- smoked ham, stripped thinly, to taste
Styr the striped ham together with the garlic on the butter and put it aside. Put the brussels sprouts on the remaining fat and add to them the cherry (brandy or cognac), the broth, the mustard and a sour cream. Steam the brussels sprouts ready. Meantime cook the tagliatelle and add to the brussels spouts together with the ham. Add salt and pepper to taste and serve with parmesan.