Túrós csusza
Az étel nevét, a túrós csuszát meg sem próbálom lefordítani angolra. Ugyanis ennnek a nagyon egyszerű, négyféle dologból készülő ételnek az alapanyagai a legtöbb külföldi konyha fogalomtárában nem léteznek: sem a túró, sem a csuszatészta, sem a tejföl. Bár, a mi tejfölünkhöz hasonló alapanyagot a szláv nyelvterületen élő emberek ismernek. Az egyetlen hozzávaló a szalonna, amit teljes nyugalommal le tudok fordítani...
I do not even try to translate the name of the food "túrós csusza" into english. The Google suggested me the "curd of cottage", but I don't think it would be correct.... In fact, the basic ingredients of this very simple, four-way food do not exist in most foreign cuisine: neither "túró" (similar to cottage cheese) nor "csuszatészta" (special kind of pasta) nor "tejföl" (is similar to sour cream). Although our raw material like "tejföl" (sour cream) is known to people living in Slavic language area, as "smetana". The only ingredient is the bacon, which I can translate with total calmness.....


Hozzávalók 4 főre
- 500 gr csuszatészta vagy fodros kocka
- 500 gr jó minőségű (zsíros, házi) túró
- húsos füstölt szalonna, izlés szerint
- jó minőségű, min. 20%-os tejföl
- só, bors izlés szerint
Biztos vagyok benne, hogy ezt a receptet tulajdonképpen le sem kellene írnom, mi magyarok fejből tudjuk. És persze ahányan vagyunk, annyiféleképen készítjük, mindenki a saját szája íze szerint. Van aki sok szalonnával szereti és van aki kevéssel, van aki füstölttel, van aki husossal. Van aki sütőben összesüti, van aki nem. Van aki harcsapaprikást ad hozzá, és van aki megcukrozza..... Én a nagyon egyszerű, hagyományos receptet kedvelem. A szalonnát, izlés szerinti mennyiséget felkockázom és saját zsírjában ropogósra sütöm, a keletkező szalonnbőrrel együtt (a sült szalonnapörc olyan csemege, ami elfogy, mire maga az étel elkészül...) A ropogósra sütött szalonnát kiszedem és féltereszem, a visszamaradt forró zsírra ráöntöm az időközben kifőzött tésztát. Tálalás előtt a tésztát összekeverem a sült szalonnával. Forrón tálalom, hideg túróval és hideg tejföllel.
Ingredients for 4 people
- 500 gr pasta (so called "csusza" or "fodros kocka")
- 500 gr "túró"/cottage cheese, home made or really good quality
- smoked bacon to taste
- "tejföl"/sour cream to taste (good quality, with 20% fat content at least)
- salt and minced black pepper
I'm sure I shouldn't publish this recipe, all Hungarian people know it very well. And, of course, as many of us, as everybody cooks it in a different way, according to their own taste. Many people like with a lot of bacon, other people prefer less bacon. Some people like a smoked bacon, others don't like the smoked one. There are those who finally bake in the oven together with cottage cheese and sour cream. Others not. Someone adds "paprikas" made from catfish, and there are those who add sugar to it. I prefer the very simple, traditional recipe. I cut the bacon in little pieces, and fry them in their own fat until they will be crispy. Then I take them aside. Meanwhile, I cook the pasta in a boiling salty water, and when it is ready I pour it in the remaining hot bacon fat. Before serving, mix the pasta with the fried bacon. Serve hot with cold cottage cheese and cold sour cream.